3-daagse training 'Stem & Instructie'

Gebruik jouw stem in de klas effectiever en gezonder

Je bent wel eens uitgeput na het lesgeven aan een drukke klas. Je hebt aan het einde van een lesdag last van je stem; je stem klinkt hees en het kost je soms zelfs moeite om je verstaanbaar te maken. Je bent steeds bezig leerlingen bij de les te houden en regelmatig heb je lessen waarbij leerlingen veel vragen stellen, waardoor je het gevoel hebt ze niet allemaal te kunnen helpen. 

Hoe vaak komt het niet voor dat (startende) docenten moeite hebben om hun stem gedegen en optimaal te gebruiken voor de klas?

Met als gevolg: een hese en schorre stem, buiten adem zijn, onzekerheid over het stemgebruik, leerlingen die nog vragen hebben na de instructie of vervelender nog: stemverheffing om orde en duidelijkheid te genereren.

Docenten weten vaak niet hoe ze, zonder kracht te verliezen, hun eigen stem meer volume kunnen geven. Een juiste controle over de stem vereist kennis van stem en stemgebruik.

Reden te meer voor Janneke en Sjaak om een samenwerking aan te gaan en hun training ‘Stem en Instructie’ te ontwikkelen.

Informeer naar de mogelijkheden voor jouw team

Unieke training!

Beide trainers zijn zeer geschoold in hun vakgebied. Janneke startte na haar studies aan de pabo en aan het conservatorium haar eigen zangschool en Sjaak richtte, na jarenlange ervaring in het praktijkonderwijs zijn eigen onderwijsbureau op. Hij is de ontwikkelaar van ‘Didactiek die voor jou werkt’, een coachingstraject waar docenten getraind worden in interactieve en strategische instructie.

Beide professies komen samen in deze praktische en unieke training waar docenten niet alleen onderwezen worden in het effectiever gebruik maken van hun stem, maar ook om deze op de juiste wijze te gebruiken en te beheersen. Daarnaast worden ze wegwijs gemaakt in een interactieve manier van instrueren, waarbij leerlingen zelfstandiger aan het werk kunnen. Op die manier wordt de docent niet onnodig belast en worden leerlingen eigenaar van hun eigen leerproces. Zo snijdt het mes aan twee kanten.

Informeer naar de mogelijkheden voor jouw team

Instructie volgens ‘Didactiek die voor jou werkt!’

Wat je leert als deelnemer tijdens deze training, is het strategisch en interactief instrueren ter bevordering van de zelfstandigheid van leerlingen. Leerlingen krijgen, met deze vorm van instructie inzicht in hun eigen leerproces en worden zodoende eigenaar van hun eigen leerproces. Door interactieve strategie instructie van “Didactiek die voor jou werkt!” toe te passen, leren en werken leerlingen dus nog zelfstandiger en ook onafhankelijker van jou als docent. Je past bewust jouw verbale en non-verbale communicatie aan op jouw leerlingen, waardoor je al jouw leerlingen goed bereikt. 

Wat deze methode, die door Onderwijsbureau Van Leeuwen zelf uitgevonden en wetenschappelijk onderzocht is, uniek maakt is dat wordt gefocust op de zelfstandigheid van leerlingen. Wetenschappelijk is bewezen dat deze methode bijzonder effectief werkt voor zowel docenten als leerlingen. 

‘Didactiek die voor jou werkt’ is het nieuwste didactische model

Hét didactische model om leerlingen zelfstandiger en beter te laten werken tijdens de les. 

“Didactiek die voor jou werkt” doet zijn werk evengoed voor leerlingen als voor docenten. Docenten activeren en betrekken leerlingen door interactief strategisch te instrueren. De docent maakt het leerproces van leerlingen concreet door ze actief na te laten denken over het realiseren van de gestelde doelen. “Didactiek die voor jou werkt!” biedt leerlingen wat zij nodig hebben opdat zij zelfstandiger en onafhankelijker van de docent leren werken. Leerlingen kunnen succesvol probleemoplossend handelen tijdens de verwerking van de les; ze weten wat ze leren, hoe ze het beste kunnen leren en vooral waarom ze datgene leren. Docenten evalueren samen met leerlingen aan het einde van de les of een traject, inhoudelijk en procesmatig de gestelde doelen.

Zet de kracht van stem in!

Als leerkracht is je stem onmisbaar. Het is één van je belangrijkste communicatiemiddelen; je gebruikt hem (bewust of onbewust) de hele dag.
Naast je stem is ook je lichaamshouding een belangrijke pijler voor het juist overbrengen van jouw boodschap. De stem – lijfkoppeling zorgt ervoor dat jij je stem op een goede manier kunt inzetten.

Ben jij je bewust van het belang van een gezonde stem voor het uitoefenen van je beroep als leerkracht? Weet jij wat het betekent voor je werkdag als je stemklachten ontwikkeld of wat je kunt doen als je merkt dat je last van je stem krijgt?
Of nog beter.. hoe je kunt voorkómen dat je hees wordt of aan het eind van je dag een pijnlijke keel hebt?

Tijdens de training zul je zelf ervaren wat een gezond stemgebruik bij kan dragen aan jouw prachtige vak als leerkracht.

De eerstvolgende training:

..is misschien bij jou op school?

 

We gaan graag met je in overleg om deze praktische training
binnen jouw team uit te zetten.

Deze training wordt gegeven door:

Janneke Brakels

Sjaak van Leeuwen

Benieuwd wat we voor jouw team/studenten kunnen betekenen?

Stuur ons een bericht en wij denken graag met je mee!

Zo kunnen wij een offerte op maat maken die bij jouw studiedag, teammeeting
of bijscholingsdag past.

Heb je nog een vraag?

Stuur gerust een mail naar info@hetstemlokaal.nl

Inschrijven ‘Stem & Instructie’

Vul onderstaand formulier in om je in te schrijven voor deze training.